tirsdag den 24. april 2012

Omslag #1: "The Mirage"

Umiddelbart virker det måske overfladisk, men forsider og omslag er virkelig vigtige sager for en bog, Jo, det kan da godt være, at bogen hverken bliver dårligere eller bedre af omslaget, ordene på papiret er trods alt de samme. Men forsiden er nu engang det første læseren møder, det første og altafgørende indtryk man får af bogen, og hvis forsiden ikke fænger, når man sandsynligvis ikke til ordene indeni, hvor velskrevne de så end er. Derfor introducerer jeg nu et nyt fast indlæg, hvor jeg viser de forsider frem, som jeg bedst kan lide og snakker lidt om, hvorfor de fungerer, eller hvorfor jeg kan lide dem (det er ikke altid det samme).

Jeg lægger ud med Matts Ruffs forholdsvist nye roman ”The Mirage”, der foregår i et alternativt univers, hvor kristne fundamentalister kidnapper fire passagerfly den 9/11 2001 og flyver dem ind i højtprofilerede mål i Mellemøsten, heriblandt de to World Trade Towers i Bagdad.
Omslaget fanger øjnene med sin fantastiske azurblå farve og de markante bogstaver, der tilsyneladende er ved at opløses til ørkenstøv. Men det der virkelig gør forsiden fantastisk er, at illustratoren har forstået at udnytte den simple, men effektive symbolik, der ligger i de to tvillingetårne, drejet over i en mellemøstlig variant. Man er på samme forvirret og helt med, for tvillingetårne betyder 11/9, men hvorfor har den ene en løgkuppel i stedet for et mere strømlinet og vestligt tag? Og netop dér går det op for én, at man befinder sig i et alternativt univers, men samtidig føler man, at historiens udgangspunkt er velkendt. Og alt det helt uden at læse på bagsiden, se dét er en vellykket forside.

Ingen kommentarer: